آموزش کامل ویژوآل پارادایم برای مهندسی صنایع

آموزش کامل ویژوآل پارادایم برای مهندسی صنایع

در این پست آموزش کامل نرم‌افزار ویژوآل پارادایم برای مهندسی صنایع برای شما در قالب متن و ویدیو آورده‌ام. امیدوارم در بهبود فرایندهای کسب و کار و کاهش هزینه‌های شما نقشی داشته باشم. اگر با خواندن این مطلب سوالی برای شما پیش آمد، خوشحال میشم که اون را از طریق راه‌های ارتباطی که در همین سایت موجوده، باهام مطرح کنید.

ویژوآل پارادایم چیه؟

ویژوآل پارادایم یک نرم افزار طراحی و مدیریت قدرتمند و چند پلتفرمی و در عین حال آسان برای استفاده در سیستم های فناوری اطلاعات است، این تعریف کلی و گنگ تا همین جا برای ما صنایعی‌ها کافی هست. (برای جزییات بیشتر به وبسایت ویژوآل پارادایم سر بزنید).

اما این نرم‌افزار برای ما، یعنی مهندس‌های صنایع قراره چیکار کنه؟ مهم‌ترین کاری که ازش انتظار میره که انجام بده، مدل کردن فرایندهای کسب و کاره. یعنی اینکه با استفاده از زبان BPMN فرایندها را مستند کنیم (مستند سازی فرایندها یک الزام ISO9001:2015 هست). یجورایی شبیه نرم‌افزار ویزیو! (اگه در رابطه با زبان BPMN چیزی تا حالا نشنیدید، لطفا از لینک آموزش BPMN2 استفاده کنید)

فرقش با ویزیو چیه؟ امکانات بهتری برای مدل کردن فرایندهای سازمانی نسبت به ویزیو به ما میده، مثلا مدل کردن فرایند به زبان BPMN2 داخل ویژوآل پارادایم راحت‌تره، خروجی‌های بیشتری به ما میده و داخلش میشه فرایند را شبیه سازی کرد، که این خیلی عالیه و کاربردیه (تا جایی که من اطلاع دارم، داخل ویزیو به صورت پیشفرض امکان شبیه‌سازی فرایند وجود نداره و شاید با افزونه این کار را بشه انجام داد، در حالی که این قابلیت به صورت پیشفرض داخل ویژوآل پارادایم هست)

یک مثال واقعی از شبیه سازی فرایندها! چند سال پیش (سال 98) من در یک شرکت بزرگ در اصفهان کار می‌کردم، اون موقع قرار شده بود که از ویزیو، شیفت کنیم به ویژوآل پارادایم. وقتی که فرایندها را مدل‌سازی کردیم و شبیه سازی انجام دادیم، متوجه شدیم که سازمان سالی حدود 100 میلیون تومان در فرایند خرید هزینه اضافی متقبل می‌شود، اون هم به خاطر چی؟ به خاطر چندتا تاییدیه غیر ضروری و قابل حذف از چندتا مدیر، معاونت و مدیر عامل. پس اینکه بتونیم فرایندهای کسب و کار را شبیه سازی کنیم، خیلی ضروری هست چون اولش شاید بگید خب حالا ک چی! ولی بعد از دیدن نتایج شبیه سازی شاخ درمیارید. تازه غیر از نتایج مالی، می‌تونید گلوگاه‌های فرایند، متوسط زمان انجام فرایند، میزان استفاده از منابع سازمان مثل نیروی انسانی و… در سناریوهای مختلف را هم بدست بیارید.

نصب ویژوآل پارادایم

اگه بخوایم از نسخه رایگان ویژوآل پارادایم استفاده کنیم، می‌تونیم نرم‌افزار را از سایت اصلی خودش دانلود کنیم ولی نسخه رایگانش به دردمون نمی‌خوره چون خیلی از قابلیت‌ها را نداره. برای همین، عنوان همین نوشته را داخل گوگل تایپ کنید، از اولین وبسایت نسخه Enterprise ویژوآل پارادایم را دانلود کنید، نصب و کرکش کنید.

ایجاد یک پروژه جدید با ویژوآل پارادایم

وقتی ویژوآل پارادایم را باز می‌کنید با همچنین صفحه‌ای روبرو میشید. اون بالا سمت چپ، زیر مجموعه منو Project گزینه New وجود داره که کارش اینه که یک پروژه جدید برای شما ایجاد کنه. اجازه بدید با یک مثال روش خودم را توضیح بدم، فرض کنید مثلا قصد دارم فرایندهای تضمین کیفیت را مدل‌سازی کنم، پس یک پروژه جدید به نام تضمین کیفیت ایجاد می‌کنم و فرایندهای زیر مجموعه تضمین کیفیت مثل اقدام اصلاحی را داخل پروژه تضمین کیفیت قرار میدم.

آموزش کامل نرم‌افزار ویژوآل پارادایم برای مهندسی صنایع - ساخت یک پروژه جدید در ویژوآل پارادایم

پس روی New کلیک می‌کنم، در پنجره باز شده، در قسمت Name، یک نام برای پروژه می‌گذارم و روی دکمه Create Blank Project  کلیک می‌کنم.

آموزش کامل نرم‌افزار ویژوآل پارادایم برای مهندسی صنایع - ایجاد یک پروژه جدید در ویژوآل پارادایم

حالا یک پروژه جدید برای ما ایجاد شد. پروژه‌های ویژوآل پارادایم با پسوند vpp هستند و حتما حتما بعد از ساخت پروژه یادتون باشه که اون را ذخیره کنید، برای ذخیره کردن هم می‌تونید از همون منوی Project  از گزینه Save استفاده کنید. حالا بریم سراغ اولین فرایند که قصد داریم مدل سازی کنیم.

ایجاد یک فرایند جدید در ویژوآل پارادایم

از منو نرم‌افزار، روی Diagram کلیک کنید، بعد اولین گزینه یعنی New را انتخاب کنید.

آموزش کامل نرم‌افزار ویژوآل پارادایم برای مهندسی صنایع - ایجاد یک فرایند جدید در ویژوآل پارادایم

حالا گزینه Business Process Diagram را انتخاب کنید و Next بزنید

آموزش کامل نرم‌افزار ویژوآل پارادایم برای مهندسی صنایع - ایجاد یک فرایند جدید در ویژوآل پارادایم

در این مرحله گزینه Blank را انتخاب کنید و Next بزنید.

آموزش کامل نرم‌افزار ویژوآل پارادایم برای مهندسی صنایع - ایجاد یک فرایند جدید در ویژوآل پارادایم

در پنجره بعدی، برای فرایند خودتون اسم بزارید و ok بزنید تا فرایند ایجاد بشه.

آموزش کامل نرم‌افزار ویژوآل پارادایم برای مهندسی صنایع - ایجاد یک فرایند جدید در ویژوآل پارادایم

اگه مراحل را تا اینجا درست اومده باشید (که چون خیلی آسونه، بعید می‌دونم اشتباهی کرده باشید)، پس صفحه پایین برای شما باز شده، سمت چپ تصویر، تمامی امکاناتی که نیاز دارید تا فرایند خودتون را براساس BPMN2 مدل کنید، در اختیار شما گذاشته شده. لازم نیست فرایند رسم شده دقیق دقیق با اصول BPMN2 جور دربیاد، ولی خیلی هم نباید از این استاندارد دور بشه. خود من اینجوری بودم که این اصول را مبنای کار خودم قرار میدادم و تاجایی میشد سعی می‌کردم رعایتشون کنم، چون در مدل سازی فرایند باید اصول خود سازمان هم رعایت بشه.

آموزش کامل نرم‌افزار ویژوآل پارادایم برای مهندسی صنایع - ایجاد یک فرایند جدید در ویژوآل پارادایم

حالا شروع به رسم فرایند کنید. اگه دوست دارید با مدل کردن فرایند و BPMN2 بیشتر آشنا بشید می‌تونید از دو تا ویدیو پایین استفاده کنید. داخل ویدیو اول مطالبی که تا اینجا گفتم و نحوه رسم فرایند را توضیح دادم و در ویدیو دوم رسم فرایند را جزیی‌تر بررسی کردم. (راسی این ویدیوها را در چنل یوتوب خودم هم گذاشتم، اگه دوست داشتید می‌تونید از اونجا هم ببینید، اینم لینکش)

نمایش ویدیو درباره آموزش کامل نرم‌افزار ویژوآل پارادایم برای مهندسی صنایع - معرفی ویژوآل پارادایم و رسم یک فرایند
نمایش ویدیو درباره آموزش کامل نرم‌افزار ویژوآل پارادایم برای مهندسی صنایع - جزییات بیشتر رسم فرایند

خروجی گرفتن از فرایند

خب الان یک فرایند داریم که قصد داریم از اون خروجی بگیریم و از خروجی جای دیگه‌‎ای استفاده کنیم. یکی از انواع خروجی‌هایی که ویژوآل پارادایم به ما میده، تصویر فرایند هست. برای اینکار در حالی که فرایند خودتون را دارید مشاهده می‌کنید، از منو Project روی گزینه Export کلیک کنید، بعد هم گزینه Active Diagram as Image را بزنید. در پنجره‌ای که باز شده آدرس ذخیره سازی را انتخاب کنید و Save بزنید تا خروجی برای شما ذخیره بشه.

آموزش کامل نرم‌افزار ویژوآل پارادایم برای مهندسی صنایع - خروجی پرفتن از فرایند در ویژوآل پارادایم

یکی دیگه از انواع خروجی در این نرم‌افزار انیمیشن هست. در ویدیو پایین باز هم در ترسیم فرایند جزیی‌تر میشم و علاوه بر این که خروجی تصویر را به روش دیگه‌ای توضیح میدم، نحوه خروجی گرفتن از فرایند به صورت انیمیشن را هم در این نرم‌افزار توضیح داده‌ام.

نمایش ویدیو درباره آموزش کامل نرم‌افزار ویژوآل پارادایم برای مهندسی صنایع - خروجی گرفتن از فرایند

شبیه سازی فرایند در ویژوآل پارادایم

همونطور که گفتم ویژوآل پارادایم صرفا یک ابزار ترسیم فرایند نیست، با این نرم‌افزار می‌تونید فرایند خودتون را شبیه سازی کنید و قبل از اجرای فرایند از میزان هزینه، مدت زمان اجرا، گلوگاه‌های آن و مشکلات مربوط به آن، اطلاع پیدا کنید. برای شبیه سازی فرایند لازمه که اطلاعات مربوط به مدت زمان اجرا هر تسک (Task) ، هزینه اجرا و منبع (Resource) اجرا (مثلا منابع انسانی) را وارد نرم‌افزار کنیم. بعدش هم لازمه سناریوهای مختلف در اجرای فرایند را حالی نرم‌افزار کنیم. در ویدیو پایین شبیه سازی در ویژوآل پارادایم و خواندن گزارش شبیه سازی را به صورت کامل آموزش دادم، حتما ازش استفاده کنید.

پخش ویدیو

جمع‌بندی : ویژوآل پاردایم خیلی خوبه

ویژوآل پارادایم خیلی جامع‌تر و بزرگ‌تر از چیزیه که اینجا گفتم! ولی بیشترش شاید بدرد ما (یعنی مهندس‌های صنایع) نخوره، چیزی که در این پست نوشتم آموزش کلی و کار راه انداز در رابطه با کار با ویژوآل پارادایم و مدیریت فرایندها با اون بود. مطمئن هستم که همین پست و اجرای اون، می‌تونه خیلی از مشکلات کسب و کار شما را (چه کوچک و چه بزرگ) حل کنه. ممنون با من همراه بودید.

ادامه آموزش

آموزش‌های پایین بهتون کمک می‌کنه که با کاربردهای بیشتری از ویژوآل پارادایم آشنا بشید: